Ако следваме тенденцията „да бъдеш Еко е модерно“, то със сигурност уиски производството е един от първите последователи на това мото. Питате се дали направата на малцовата напитка можа да става без да замърсява околната среда? Това е абсолютно възможно, категоричен е пловдивският уиски експерт Гаро Узунян.

Все повече производители в последните години налагат зеленото в производството на уиски или екологичните идеи, които се прокарват в уиски индустрията. Това е най-щадящата индустрия с нарастващи темпове от 20% на годишна база. Със същите темпове нарастват и зелените емисии и зелените инициативи, които всяка една дестилерия предприема. Ярък пример за това е шотландската дестилерия Гленморанджи, която е известна със своите най-високи дестилатори в страната. В края на 18 век след активното земеделие и активното експлоатиране на ресурсите в заливът, където се намира дестилерията са изчезнали стридите. В момента обаче екологичното състояние на океанските води е далеч по-добро.

През изминалите месеци Гленморанджи се свързва с океанографско дружество за защита на морските обитатели и е дарило не малка сума за подсилването и заселване на залива със стриди. Там са поставени около 20 хиляди стриди. При нормални условия след около 3 години тези стриди ще бъдат около 200 хиляди и така богатството на флората и фауната в залива и около дестилерията ще бъдат нормализирани, разказва Гаро Узунян.

Друг такъв екопример са старите и неупотребявани бъчви, от които се правят невероятно красиви и ценни неща. Една от най-модерните и съвременни дестилерии предоставя своите неизползвани бъчви и от дървото се произвеждат рамки на очила. Дървото на неизползваните съдове се използва също така и за ръчна изработка на химикали, рамки и други сувенири, които са изключително оригинални и интересни.

*Уискипедия е  рубрика в TrafficNews.bg, която е предназначена за всички, които не се задоволяват само да се наслаждават на прочутата кехлибарена течност, но искат да знаят всичко за нея. Гид в необятния свят на уискитата ще бъде един от най- екстравагантните пловдивчани, който иска да споделя своето увлечение с много хора. Гаро Узунян може да ви говори с часове за уискито, но в рубриката си той е доста по-сдържан. Авторът на Уискипедия е собственик на уиски бар „СандъкЪ“, в който той има колекция от редки видове уиски.