Нов образователен център в Столипиново ще повишава нивото на образование на децата от квартала. Той бе открит по българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект „Всички заедно за по-добро образование и здраве“. Звеното е част от двете училища - СУ"Найден Геров" и НУ"Кирил Нектариев". Идеята за създаване му е в него да се провеждат извънкласни занимания по български език, изкуства, спортни занимания, както и мотивиране на родителите да изпращат децата си на училище.
 
Основният проблем за повишаване нивото на образование в Столипиново е езиковата бариера. Тук се говорят различни вариации на турски език примесен с ромски. Педагозите ще се занимават с децата, които не владеят български език, за да може още в най-ранна детска възраст да овладеят писмено и говоримо езика. 
 
Експертите, работещи по българо-швейцарската програма комбинират здравната и образователната инфраструктура в шест големи града в страната. Освен Пловдив подобни центрове се изграждат в Монтана, Бургас, Русе, Шумен и Сливен. Така на няколко места в страната се създава една модерна и благоприятна среда за работа с роми. Работа с родителите е една от приоритетните задачи на работещите в образователните центрове. Образователните медиатори провеждат с тях мотивационни и индивидуални срещи.
 
По-рано през деня в малцинствения квартал, отново по българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект „Всички заедно  за по-добро образование и здраве“ бе открит и модерен здравен център.

Лекуват безплатно ромите от Столипиново с нова техника и в луксозен здравен център СНИМКИ+ВИДЕОСпециалистите ще следят за безразборните раждания и ранните бракове

 
Повече за проекта, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: