Най-новото и модерно оборудване здравно заведение в Пловдив отвори врати. То се намира в двора на ДКЦ "Изток" в квартал Столипиново, а официалното му откриване бе дадено от посланикът на Швейцария Н. Пр. Мюриел Берсе Коен. В новия здравен център ще работят акушеро-гинеколог, общопрактикуващи лекари,  педиатър и здравни медиатори, което ще даде възможност повече ромски жители да бъдат преглеждани и лекувани. Целта е повече хора да посещават здравното заведение и да се повиши тяхната здравна култура. Работата на здравните специалисти ще бъде превенцията и семейното планиране, както контролиране на ранните бракове и раждания.
 
Прегледите за ромското население в Столипиново ще бъдат изцяло безплатни. Средствата за тяхното лечение се поемат от швейцарската програмата. Сътрудничеството между двете страни в тази област е към своя край. От следващата година разходите по всички медицински процедури и лечение на хората в квартала трябва да бъдат поети от общината.
 
Българо-швейцарската програма след 9-годишно услилие стигна до крайния етап на проекта в България. Сега, големият въпрос е това, което е постигнато по проекта да продължи да бъде изпозлвано и да бъде полезно на хората. Ние сме тук, за да помогнем на хората и този рпоект е създаден, за да подобри здравеопазването и образнванието на тези хора, които имат нужда. Едно общество е силно толкова, колкото са силни най-уязвимите му граждани, заяви посланикът на Швейцария Н. Пр. Мюриел Берсе Кое. Швейцария помогна с построяването. Но сега всичко остава в ръцете на директора на ДКЦ "Изток", на местните власти да продължат съшествуването на този проект, допълни посланикът.
 
Още за откриването на здравния център в Столипиново, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: