И днес Пловдив затвърди своето водещо място в класацията за градовете с най-мръсен въздух. Концентрациите на фини прахови частици в ранните следобедни часове удариха своята пикова стойност, показват и данните от измервателните станции, публикувани в luftdaten.info. 

С всеки ден температурите падат, очаква се и период на снеговалежи. Тогава все повече хора ще посегнат към отоплителните уреди на твърдо гориво, които за сега са най-евтиният начин за отопление, но се смятат и за основния източник на фини прахови частици във въздуха. Както се вижда от картата и от днешните данни няма място в Пловдив, къде концентрацията на замърсявания да не е критично висока. Обичайно най-високи стойности се отбелязват в централните райони, както и в индустриалните зони с производствени дейности. 

Припомняме, че преди дни Община Пловдив обяви проекта си за борба с мръсния въздух, който ще бъде финансиран с европейски средства по процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по Оперативна програма „Околна среда“ за периода 2014-2020 година. Предстои да бъдат отпуснати средства в размер на 13 868 232 лева, като сумата е разпределена на база броя домакинства на твърдо гориво, които по предварителни данни в Пловдив наброяват 18 165. 

Ето как пловдивчани ще могат да се сдобият с безплатен климатик или друг вид отопление ВИДЕООбщина Пловдив бори мръсния въздух с ликвидиране на печки и котели на твърдо гориво

А иначе, Пловдив от птичи поглед днес изглеждаше така, все едно градът беше покрит с бяла пелена, образувана от изхвърлените газове от всяко едно домакинство и всеки един автомобил. Кадри от града, вижте във видеорепортажа на Авел Бялков: