Синята зона в Пловдив ще бъде направена на райони, като в суперцентъра цената ще бъде по-висока, отколкото в периферията, съобщи кметът Иван Тотев пред TrafficNews.bg.  Той каза, че цената на паркиране постоянно ще се вдига, докато не се изпълни целта – редуциране на колите, паркирали по улиците в центъра на града. Точно тук идва и алтернативата – Общината започва да строи многоетажни паркинги.

„Трябва да е ясно защо в Пловдив досега не е имало многоетажни паркинги.  За да се вдигне подобно съоръжение, трябва да има бизнес модел, но когато няма култура за плащане, тези проекти са безсмислени. Това че на Запад те струват по 15 евро на вечер, не означава, че е приложимо тук. Ние в България не обичам да плащаме”, каза кметът Иван Тотев. Той даде пример с многоетажният паркинг на Панаира – на практика той е празен и никой не го ползва. Макар да се пресича една улица, има сигурност за автомобила и запазено място.

„Такива съоръжения трябва да се изградят, когато обществото е готово, според мен вече то узрява за това нещо и поради това започваме да строим такъв тип паркинги”, каза Тотев.  Първият ще бъде в „Западен”, където вече има избран изпълнител, а след ще се направи този на улица „4 януари” върху бившия ТЕЛК.  Той трябва да поема колите от центъра, където паркоместата ще стават все по-малко и по-скъпи.  Идеята с многоетажният паркинг е  да даде алтернатива и там да е по-евтино от Синя зона, която ще продължава да се вдига.

„От една страна ни е скъпо в Синя зона, но плащаме! Направихме я 1 лев – рев, след това 1,5 лева, 2 лева  пак рев,а места никакви. Увеличихме абонамента за служебно място от 200 лева на 350 лева, никой не се отказа! Очевидно, че ние не сме стигнали до това ниво на цените, които да имат регулативен ефект”, каза кметът. Той обясни, че като се направи паркингът ще се въведе и зонирането в Синя зона. Сега е сложно, защото ще трябва два номера за SMS. За това ще се поставят автомати, които ще обслужват двете зони.

„Синя зона ще е без таван на цената, когато се види, че има свободни места, ще спрем да вдигаме сумата, досега имаме три увеличения без никакъв ефект”, обобщи Тотев.