Традиция на повече от 300 години възродиха в хисарския квартал Момина Баня. Там местните рисуват яйца с восък. Жените, които изпълняват ритуала, боядисват яйцата, като са облечени в традиционните местни носии. Още за традицията на Велики четвъртък – вижте в следващия репортаж.

Вековната традиция за изписването на яйца с восък в Хисаря спазват всяка година. Знанията се предават от поколение на поколение, разказа пред TrafficNews.bg Марияна Вълкова – майстор по изписването на яйца.
Най-често с восък рисуват цветя и геометрични фигури. Вдъхновение майсторите черпят от българския фолклор. Технологията изисква голяма концентрация и подготовка.

„Преди да се пристъпи към изписването, яйцата трябва да са добре сварени, след това да се очертаят с молив и едва после се пристъпва към обрисуването им с восък.”, споделя занаята майсторката на писаните яйца.

От четири години Марияна Вълкова учи малки деца на стария занаят. 20 талантливи момичета от кръжока „Сръчковци” с нетърпение очакват Великден, за да зарадват близките си с яйцата, които са нарисували сами.Обучението на децата насърчава и кметът на Хисаря Пенка Ганева. 

„Цветенца обичам да рисувам и листа”, разказа малката Цветелина.

Традицията повелява с първото червено яйце да се шарят бузите на децата, за да бъдат здрави през цялата година.

TrafficNews.bg