Картина на самоукия художник Бойчо Котов ще дарят на папа Франциск при посещението му в Раковски. Творбата беше избрана чрез конкурс, в който участваха осем майстори от града. Платното изобразява църквата „Пресвето сърце Исусово” в кв. Генерал Николаево, където на 6 май главата на Римокатолическата църква ще отслужи Света литургия и ще даде Първо причастие на около 200 дечица, както и площада отпред. Върху позлатената рамка Котов е изографисал някои от символите на Раковски – кукерските празници, гроздето, пшеницата. В единия край се вижда гербът на града, а в другия се чете „Мир на земята” – посланието, с което Светият отец идва у нас.    

Самоукият майстор е нарисувал картината за месец. Използвал различни техники и материали – комбинация между релеф, паста, маслени бои, варак, злато. „Чувството да рисуваш за папа е страхотно. През цялото време на изработката съм мислил за този човек. Представях си как ще реагира, дали ще я хареса. Вътрешното ми усещане беше невероятно, не е като да рисуваш обикновена картина”, признава пред TrafficNews.bg той.

Бойчо рисува от дете. Любопитното е, че никога не е взимал уроци. Завършил е местната гимназия със специалност стругаро-фрезист, но осъзнал, че призванието му е друго. Когато разбрал за конкурса, нямал никакво колебание, че трябва да участва. „Все пак не всеки ден ти идва папа на крака в родния град”, смее се мъжът.

Още щом чул темата, фантазията му заработила. „Всичко идва отвътре, все едно някой те ръководи. Божия намеса има, за да се получи това произведение”, споделя художникът.

Все още не знае дали ще успее лично да се срещне и да подари картината на Светия отец. Казва, че дори само да го зърне отдалече, ще е голямо преживяване за него и за целия град. Все пак, ако има възможност, ще поиска от папата да се помоли за здраве на раковчани и всички българи, за мир и разбирателство на земята.   

„Конкурсът беше организиран от общината, като условията за размери и изображения бяха зададени предварително. Колегите от общинска администрация гласуваха за съответните произведения и с голямо мнозинство беше избрана картината на Бойчо Котов. И със сигурност отличието е заслужено”, обясни кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Картината ще бъде изложена в църквата „Свети Архангел Михаил”. Допълнително ще се уточни дали ще бъде връчена на момента, или ще бъде изпратена през Апостолическата нунциантура.

Какво разказа художникът за произведението си, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ:

Кметът на Раковски: Всички са добре дошли, ако искат да зърнат папата – ще е възможноГлавата на Римокатолическата църква ще даде първо причастие на около 200 деца