Здравко Димитров не мисли за дипломатически пост или кметските избори догодина. В първата част от интервюто пред TrafficNews.bg той разказа проектите, които са изпълнявали през последната година, както и какво предстои оттук нататък.

Здравко Димитров: Пускаме Пловдив – Асеновград и започваме новия лъч на ОколовръстнотоПроектът „Въча-Доспат“ и обща сграда за държавните служби, приоритет за Областна управа

-Има ли общини „отличници” в Пловдивска област и следователно такива, към които имате забележка за работата им?

-Естествено, че има. Това е като един отбор – винаги има по-силни и по-слаби играчи, но винаги съм помагал на всички. Още, когато бяха избрани им казах – ти си кмет на всички и забравяш партийната си принадлежност. Който го е разбрал – разбрал го е, който не го е, си е за негова сметка… За съжаление, виждам, че при ръководенето на  някои общини, кметовете не следват този принцип.

-Търсят ли Ви кметове за „пряк път” до премиера Бойко Борисов за финансиране на проект, знаейки за добрите Ви отношения с него?

- Всеки, който ме е потърсил за нещо добро, винаги съм откликвал. Някои може да имат и „по-пряк” път, но винаги съм помагал за европроекти и други техни начала. Държал съм всички документи за такива  дейности да се издават по-рано от законоустановения срок.

-Какво мислите за развитието на Пловдив през последната година?

-Не искам аз да давам оценки. Те са дават по време на избори и всекидневно от гражданите на един град.

- Темата за разрастването на Пловдив към близките две общини – „Родопи” и „Марица” става все по-актуална. Какво мислите по този въпрос?

-Двете общини са били към Пловдив, допреди да се издаде указа на Министерски съвет в края на 80-те години. Моето мнение по този въпрос е, че двете общини трябва да съществуват,  до момента, в който те могат да печелят проекти по програмата за селските райони. Този период обаче изтича и неминуемо тези две общини ще станат райони към Пловдив. Това е най-реалното и най-безболезненото.

Хората от там ползват всички услуги на града – образование, здравеопазване, пътища и въобще всичко. От друга страна пловдивчани пък използват Родопската яка за спане, а и много хора си живеят там. И сега сме едно цяло, но има две общини, които административният център им е в Пловдив. Това не е нормално, защото това е раздуване на администрация. Аз бях разрешил и референдум в Ягодово, който се проведе при неясни правила, но мисля, че в най-скоро време сливането ще се случи по естествен път.

-Това важи ли и за другите общини в областта, тъй като и сега имаме такива с по-едно населено място, а работата им е все по-трудна? Има ли нужда от цялостно преструктуриране?

-  Същото важи и за областите в страната. В действителност трябва едно ново райониране на страната. Има общини, като Перущица, Съединение, Лъки, Сопот, които са малки и не мога да работят с този капацитет като другите. Сега, сигурно кметовете ще ми се разсърдят, като прочетат интервюто, но според мен е неизбежен процес. Това е администрация, която тежи на държавата и данъкоплатците. Да, вярно е, че са близо до хората, но пък трудно се справят с проблемите им.

-Ще участвате ли на изборите догодина?

-Ще участвам, като си пусна бюлетината в деня на вота.  Имам си толкова много проекти, с които занимавам тук. Харесвам си работата и я върша с удоволствие. Има време за другото.

-Относно слуховете, които Ви пращат като дипломат?

- Нямам нужда от дипломатически имунитет! Тук се чувствам добре, Пловдив ми е на сърцето. Дори като бях депутат, аз не си преместих семейството. То ми остана тук, а аз си пътувах всеки ден. Толкова съм свързан с града и толкова го обичам, че не виждам как бих се разделил с него. И като състезател бях в ЦСКА, но се върнах, имах възможност и във Варна да играя, но отказах. Пловдивчани сме едно по-особено тесто, които държат на родния си град.

-Какви са пожелавате за Новата година, както и към хората в Пловдив и областта?

-Пожелавам си тези проекти, които стартирахме да бъдат завършени. Пловдив – Асеновград наистина ще стане път, който хората го заслужават. Искам и да стартираме новите проекти, които са важни за хората.

Към тях пожелавам – да се живи и здрави!  Също така се обръщам към хората с апел да бъдем по-търпеливи и по-самокритични и по-взискателни към себе си и другите!