Вариант, при който бившата детска градина на улица „Стоян Михайловски” отново да заработи по предназначение, ще търсят градските власти с гражданите в района. Това стана ясно от срещата, която бе между жители на квартал „Съдийски” и зам.-кметът Георги Титюков и администрацията му.

Над 50 души от квартала дойдоха в Общината, за да изразят опасенията си от изграждането на две социални жилища, на мястото на детската градина.

Хората носеха разпечатка от изказвания на Титюков, който през 2014 година в качеството си на кмет на район „Централен” е обещал на мястото да се изгради ново детско заведение.

„Да, след като го направих това изявление проучихме възможността. Проблемът е, че теренът е под 3 дка, а според новите изисквания от 2007 година, мястото е недостатъчно за изграждането на нова детска градина с 4 групи. Съседните терени са улица, частен парцел и такъв на военните”, каза Титюков. Той даде пример с бъдещата градина Каменица, за която е взета част от двора на СОУ „Паисий Хиледарски”, за да може да се реализира.

Зам.-кметът се опита да обясни и каква е идеята на градските власти и цялата хронология по изграждането на двете защитени жилища. Единият е от семеен тип за деца от 3 до 12 години, в който максималният капацитет е 15 души, а другият е защитено жилище за деца между 15 и 18 години. Община Пловдив е кандидатствала с този проект пред оперативна програма „Региони в растеж”, защото тече деинституционализация на децата в домовете.

„Досега не е имало оплаквания от тези домове в другите райони на града. Те трябва да са в среда, в която да се интегрират”, каза още зам.-кметът.

Хората обаче посрещнаха на нож изказванията му. Те са категорични, че в района трябва да има детска градина и ясла, както е обещано още преди 4 години.

„Нямаме нито градина нито ясла в този квартал! Трябва да  ходим до улица „Богомил”, която е на огромно разстояние, в близките ясли и градини – места няма! Млечна кухня също”, каза една от недоволните майки.

„Нека първо да помислим за нашите деца, а след това и за другите. Казвате, че не може там да има градина с четири групи, но може да има филиал с 1 или 2 групи и млечна кухня, нали?”, каза друга пловдивчанка.

Част от присъстващите обясниха, че са говорили с техни приятели, до които има изградени подобни защитени жилища и определено е имало проблеми в тези райони.

След дискусията, която продължи близо час стана ясно, че хората са непримирими в исканията си за детско заведение на този терен.

Те  поканиха Георги Титюков на среща във вторник пред самите постройки, на които ще има повече хора от квартала, тъй като много от тях в момента са на работа.  Зам.-кметът прие поканата и каза, че тогава ще вземе подписката и заедно ще направят писмо, което да изпратят до управляващия орган на „Региони в растеж”, за да поискат спиране на процедурата за защитени жилища. На срещата ще бъде поканена и зам.-министърът Деница Николова, под която шапка е управляващият орган.
Още по темата в линковете:

Пловдивчани: Искаме детски ясли, а не заселване на безнадзорни роми СНИМКИДо момента са събрани над 1000 подписа

Пловдивчани настръхнаха: Заселват безнадзорни ромчета край домовете ни, ще се друсат и крадатЖители на Съдийския квартал скочиха срещу нова социална услуга на Община Пловдив