Подготвяме града за коледните празници, това обяви днес кметът на Пловдив Иван Тотев. Украсяването на града вече е започнало, а официално елхата ще грейне в последния ден от месеца - 30 ноември. Така ще се отбележи подраняване на коледния дух в града под тепетата на фона на предните години, когато това се случваше в началото на декември. 

Тази година ще има промени в традиционните мероприятия, които се организират на центъра на града, като основни причини за това са ремонтът на площад "Централен" и алтернативен план за използване на пространството пред сградата на Община Пловдив. 

На мястото на Немския коледен базар край фонтана ще бъде разположена сцена, на която ще се проведат редица концерти и събития, ала все още програмата не е финализиранa. 

Благотворителен базар обаче ще има в квартала на творческите индустрии Капана, където ще се проведе и Капана фест, подкрепен от общината. 

Пловдивчани няма да могат да се пързалят с кънки в центъра на града тази година. Причината е, че районната администрация не е дала разрешение за поставяне на съоръжението, предвид че целият площад пред Пощата, на който традиционно се разполага ледената арена, е в ремонт. Освен това на местата, на които е възможно, ще бъдат поставени шатри, които ще представят предстоящото председателство на Пловдив като Европейска столица на културата. 

"Към момента се провежда и процедура по ЗОП, за закупуването на мобилна зала, която ще бъде поставена на площад "Централен", посочи градоначалника. 

Дали ледената пързалка ще намери нов дом все още не е окончателно изяснено, ала на този етап по думите на кмета, няма предложения, искания и кандидатури за разполагане на съоръжението на друго място. 

"Имахме разговор с фирмата, която поставя ледената пързалка на площада и им обяснихме, че ако си изберат друго място, ще ги приветстваме да я изградят, но не може това да бъде на площад "Централен", посочи Тотев.