„Проекти за близо 200 млн. лева ще бъдат оставени на следващия кмет и общински съвет, като те ще трябва да вземат решението как ще се финансират. Само връзката между „Тракия” и „Южен”  струва 50 млн. лева, новият мост над Марица още 20 млн. лева… През последните 7 години не сме спирали да работим по тези проекти, но тези процедури са изключително сложни!”, каза Иван Тотев по време на днешното обсъждане на бюджета в Общинския съвет.

Основният сблъсък между управляващи и опозиция бе какво се е свършило в Пловдив през последните 7 години. Според опозицията нищо от това, което е обещавано като грандиозни проекти не е било направено и няма изглед скоро това да се случи. Критиките към администрацията и кмета бяха, че и Варна сериозно е задминала Пловдив по финансови показатели.

Това провокира кметът да направи едно по-различно представяне на бюджета, в което той каза много неща, които до този момент той не използваше в риториката си,а именно приемствеността, малкото пари, с които разполага Пловдив, както и реалното състояние на проектите.

„Защо бюджетът на Варна е много по-голям от на Пловдив? Има обективни фактори за това нещо.  Имайте предвид, че Пловдив е в Топ 3 на Министерството на финансите по целесъобразност на бюджета и е там трайно през последните години. Първата причина Варна да има повече пари в бюджета е, че те получават много по-голям данък сгради от Пловдив, което е основното перо в местните приходи. Отделно имаха един голям транш от държавата за пътя, който свързва центъра на Варна със Златни пясъци, а задлъжнялостта им е 78 млн. лева. За сравнение на София е 718 млн. лева, а на Пловдив 34 млн. лева”, обясни разликите кметът. Той продължи с представянето на перо по перо в общинския бюджет, разяснявайки, че първото нещо, което се реже от една макрорамка са капиталовите разходи.

„Бюджетът е направен, за да функционира нормално града и да се изпълняват всички рутинни дейности – образование, здравеопазване, осветлението по улиците, заплатите на служителите… след това, на последно място, идват капиталовите програми. Те винаги са под 10 % от общия бюджет. Мечтите на Пловдив са по-големи отколкото възможностите”, каза Тотев.  Той даде пример, че Пловдив вече не получава изравнителна субсидия от държавата, което е 5,5 млн. лева по-малко, тъй като влиза в т.нар. графа на богатите.  Минималната заплата пък се вдига всяка година, всичко това са все повече и повече разходи, които бъркат от рамката на бюджета и съответно намалят парите в капиталовата програма. 

Друга причина, поради която не са започнали големите проекти е огромния обем от работа, която е извършила администрацията през последните 7 години.  На практика сегашната администрация е заварила обектите на един лист, част от ОУП, но реални действия не са предприети по нито един от казусите.

„Нека кметът на Южен ви каже колко сме работили по отчуждаването за „Модър-Царевец”, а и все още имаме три имота там. Това е години работа! Същото е и положението с „Васил Априлов”, „Голмоконарско шосе”, новият мост на река Марица. Това не са проекти, които от днес за утре може да ги направиш. Това, което ще направя е да оставя проекти за 200 млн. лева, които могат да започнат веднага, след като се намери финансиране. Това ще го реши следващият кмет и общински съвет – дали да се тегли заем, дали да се търси държавно финансиране или друго. Догодина за последно изплащаме облигационния заем от Чомаков и може да теглим друг”, каза кметът.  Той обясни, че няма значение кой реже лентата, защото всеки един голям проект е над рамките на един мандат  и е важно да има приемственост.

Приеха бюджета на Пловдив, поставят основите на големите проектиФинансовата рамка за 2019 година е 341 милиона лева

Очаквайте още от представянето на бюджета и дебатите днес!

Правят детелина на новия надлез над жп линиите в Пловдив, който ще свърже Кючука с ТракияПроектът за връзка между „Цар Симеон” с Кукленско шосе бе приет от Общината

Изчистват пречките пред новия мост над река Марица! Общината купува терен от 2,7 дкаИдейният проект за новото съоръжение се гледа в ЕСУТ, но бе върнато с редица забележки