Десетки жители на Харманли с национални трибагреници блокираха входа на бежанския център в Харманли. Те очакват тук да пристигне премиера в оставка Бойко Борисов. Сред насъбралите се има хора със знамена на НФСБ и ВМРО. Около лагера всичко е спокойно, няма напрежение.

В същото време пристигнаха два камиона с военни.

Общо 60 военнослужещи от Втора механизирана бригада - Стара Загора и Служба "Военна полиция" със специализирана техника ще съдействат на полицаите в мигрантския център. На място ще бъде изпратен и екип на Военномедицинска академия с реанимобил, съобщават от военното министерство.

От съобщението до медиите става ясно, че това са част от мерките, които са предприети на извънредното съвещание в Министерския съвет тази сутрин. В съвещанието при министър-председателя Бойко Борисов участва началникът на отбраната генерал Константин Попов.

Жандармерия е обградила плътно центъра. Блокирани са всички пролуки в оградата.

Припомняме, че Борисов снощи също беше в лагера, а тази сутрин свика в Министерския съвет извънредно съвещание. При размириците пострадаха 24 полицейски служители. Арестувани са 400 чужденци, като се очаква днес да бъдат повдигнати и първите обвинения. 

Хората твърдят, че премиерът в оставка им е обещал бежанският център в Харманли да бъде изнесен на границата с Турция.

Пострадал жандармерист, командирован от Плевен заради размириците, разказа, че мигрантите са хвърляли по униформените всичко, което са могли. Те се възползвали от тъмнината след залез и щурмували полицаите. Хвърляли камъни, тояги, бутали водното оръдие, кофи за боклук. Ходили сме на мачове, където знаете какви са агитките, но такова нещо не съм виждал за 12 години, сподели жандармеристът.

"Тези хора бяха тръгнали да убиват", категоричен е той. По думите му чужденците имали организация, вероятно от техни лидери. Мигрантите били подготвени и имали тактика. Задачата на полицаите били да задържат чужденците на територията и да не им позволят да излязат навън. Освен това трябвало да оцелеят и самите униформени. В размириците участвали само афганистанци - млади, здрави мъже, по думите на пострадалия жандармерист.

Днес три часа в центъра прекара и омбудсманът Мая Манолова. Тя настоява да бъдат ускорени процедурите за даване на бежански статут. Манолова смята, че в лагера няма достатъчно лекари и социални работници. Според нея не може 3 социални работници да отговорят за 3500 нуждаещи се от закрила.

Екипът на Мая Манолова е оказал помощ на майки и деца. Тя е настояла бременна жена да бъде преместена в друг корпус. Вчера екипът на омбудсмана е купувал памперси на нуждаещи се деца. Манолова припомни, че и преди са правили препоръки, че условията в лагера не са добри.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg