При представянето на новите модели Mate 30 Huawei оповести и данни относно продажбите на предходните модели - Mate 20. Както се и очакваше, те постигнаха истински успех на пазара. Много експерти твърдят, че както Huawei Р30, така и Huawei Р20 Mate Pro и обикновеният модел са били сред най-добрите телефони в света към момента на тяхното лансиране.

Това се вижда най-ясно ако погледнем данните за продажбите на серията Mate 20. Да не забравяме, че Huawei Mate 20 Pro беше вторият най-продаван модел за миналата година с 16 милиона броя устройства. И това не е всичко. Смартчасовникът „Watch GT”имаше същия голям успех с близо 3 милиона продадени бройки в световен мащаб. Страхотен резултат, ако се замислим, че е достигнал това число след едва 10 месеца на пазара.

На събитието за пускането на новото поколение телефони Mate 30 самият главен директор на азиатския гигант, Ричард Ю, използва случая да обяви конкретни данни за продажби над очакваните на моделите Huawei Р30 и серията Mate 20. Това се случва в контекста на ограниченията, наложени от САЩ, които засегнаха обичайния растеж на продажбите на смартфони на китайската компания.

Новото поколение Р30 достигна 17 милиона продадени бройки, много над предходната серия – Huawei Р20, които достигнаха около 10 милиона продадени телефона в първите пет месеца от пускането си.

На моделите Р30 им отне едва шест месеца, за да достигнат 17 милиона продадени, което е колосална бройка предвид условията на пазара.

Huawei пусна първия си телефон през 2003 година, навлизайки първоначално само в страни с развиващи се икономики, докато Нокиа и Моторола доминираха пазара в световен план. До 2009 година китайците все още не произвеждаха смартфони. Едва през 2010 лансираха първия си модел смартфони – Huawei U8220, който беше предназначен пак предимно за развиващи се пазари.

При следващите поколения телефони обаче Huawei промениха изцяло дизайна и работата на смартфоните си, а през 2012 започнаха да работят с Android. Пак по същото време Huawei сключиха договор за сътрудничество с Leica за техните оптични лещи за камери, партньорство което помогна на китайската компания да създаде мобилните телефони с най-добрите камери на пазара, достигайки до кулминацията, изразена с актуалния модел Huawei Mate 30.

В началото на годината САЩ обвиниха Китай, че краде интелектуална собственост от американските компании, като ги принуждава да извършват трансфер на технологии в азиатската държава, ако искат да навлязат на нейния пазар. Също така, САЩ не са съгласни и с държавните субсидии, предлагани от Пекин на националните компании.

В същото време Huawei беше обвинена в шпионаж. Департаментът по търговия на САЩ наложи тежки санкции на  компанията, която вече не може да продава нищо на американските компании. По същата причина, Huawei вече не може да купува и американски чипове, нито да инсталира операционните системи Android и Windows на своите продукти.