Смарт телевизорите отдавна не са новост, а удобствата, които носят, се превърнаха в неизменна част от съвременния живот. Но все още има доста тънкости, с които не всеки е наясно. Този път ще поговорим за различните начини да настроите умния си телевизор така, че да използвате всички негови онлайн функции.

Инсталирането на един smart tv може да ви обърка, ако нямате опит в работата със стрийминг устройствата. Но преди да започнете каквито и да е настройки на новата ви придобивка, ще трябва да решите дали да я свържете с интернет чрез Ethernet кабел, или безжично в Wi-Fi мрежата ви.

Свързване към интернет с кабел

Първият вариант е да свържете новия си телевизор към мрежата с Ethernet кабел. Това е вариант, който е много удобен за начинаещи потребители, тъй като единственото, което се изисква, за да получите интернет сигнал, е да включите кабела в телевизора. За да направите това, самият телевизор трябва да разполага с Ethernet порт. Също така трябва да намерите начин да осигурите кабел от рутера или модема до телевизора.

Предимството на свързването с кабел е, че ще получите по-бърза и по-надеждна връзка с мрежата и това ще подобри преживяването ви пред екрана. Кабелната връзка е стабилна, трудно се влияе от външни условия, което означава по-малко смущения по време на любимото ви предаване или филм. Особено препоръчително е да използвате кабелно свързване, ако смятате да играете игри онлайн или да гледате висококачествено поточно видео съдържание.

Най-големият недостатък в случая е необходимостта от окабеляване, която може да ви попречи да използвате телевизора на желаното от вас място. Нужно е да свържете модема с телевизора си посредством кабел, а това може да бъде както неудобно, така и неестетично. Освен това, осигуряването на подходящ кабел ще бъде допълнителен разход за вас, особено ако трябва да е по-дълъг.

Безжично свързване

Безжичното свързване на смарт телевизор е почти идентично с това на телефон. За целта ще трябва да се поровите малко в настройките на новия си телевизор, да откриете домашната Wi-Fi мрежа, след което да въведете паролата си и да натиснете бутона „свързване“.

Това безспорно е доста по-удобен метод – няма нужда от закупуване на кабели, нито от търсене на начини да скриете кабела или да направите така, че да не се набива толкова на очи, в случай че телевизорът е по-далече от модема. Това означава също, че можете да сложите устройството в която стая пожелаете, което може да бъде истинско удобство.

Но за сметка на мечтаното място на телевизора, ще получите по-ненадеждна връзка и по-бавен интернет. Освен това, въпреки свободата да сте далече от рутера, по възможност телевизорът следва да бъде възможно най-близо до него, за да получавате максимално добър сигнал. Съществува и вероятност в някои точки в дома ви да не стига качествен сигнал и в такъв случай ще трябва да преместите или телевизора, или рутера, за да постигнете по-качествена връзка. Друго неудобство е, че безжичната връзка е много по-податлива на външни смущения, тоест картината може да прекъсва, без да има винаги очевидна причина за това.