Има много причини дроновете да трябва да бъдат бързи. Оставяйки настрана професионалната състезателна надпревара за безпилотни летателни апарати, която предвещава добро бъдеще за машините, бързината е важна и когато доставяте товари, търсите оцелели по време на бедствие или дори инспектирате критична инфраструктура. Но как да постигнете нещо в най-кратки срокове с ограничен живот на батерията, когато трябва да навигирате през препятствия, променящи се скорости и надморска височина?

Отговорът е: използвате алгоритъм.

Изследователи от университета в Цюрих (UZH) са разработили алгоритъм, който може да намери най-бързата траектория за насочване на автономен безпилотен дрон през поредица от точки на верига, пише hicomm.bg.

Ето и какви са условията на състезанието: двама човешки пилоти управляват един и същ дрон през състезателна верига, а изследователите разполагат със самия алгоритъм. На мястото са разположени външни камери, които имат две цели:

- да уловят точното движение на дроновете;
- да предоставят информация в реално време на алгоритъма за това, къде е бил автономният дрон във всеки един момент.

За да бъдем честни, изследователите са дали възможност на пилотите, състезаващи се с безпилотни летателни апарати, да тренират на пистата преди състезанието. Но въпреки това алгоритъмът е победил. Не само всичките му обиколки са били по-бързи от конкурента му, но и представянето му е било по-последователно. И това е така, защото за разлика от човешките пилоти, след като алгоритъмът намери най-добрата траектория, той може просто да я имитира безупречно толкова пъти, колкото е необходимо.

Въореки че алгоритъмът може и да се е доказал като успешен, той все още не е готов за търговски приложения. Това е така, защото изчислителните му изисквания са огромни. Компютърът се нуждае от почти час, за да изчисли най-бързата траектория за дрона. Също така дронът разчита на външни камери, за да разбере къде се намира във всеки един момент. В бъдеще учените искат да използват бордови камери за пространствено познание.