Независимо от страховете, свързани с чипирането на хора – тема, която предизвика буря по време на пандемията от Ковид-19 и ваксините, все още сме много далеч от „Матрицата“ и всичко, което филмовата индустрия създава като усещане, свързано с изкуствения интелект. 

Всъщност изследването на мозъка, неговата връзка с компютър, дълбоката мозъчна стимулация за разчитане на сигнали, невропротезирането и невромодулацията може да звучат като думи от научнофантастичен филм или роман, но това са сфери от науката, в които активно се работи и днес, като учените бележат значителни резултати.

Това стана ясно по време на „Ден на Изкуствения интелект“, който се организира за първи път в Пловдив в аулата на Пловдивския филиал на Технически университет – София.

Лекторите разказаха пред студентите за своите постижения и успокоиха аудиторията, че изучаването на мозъка и взаимодействието му с имплантирани електроди няма за цел да превръща хората в киборги, а има съвсем различна цел. Проф. д-р Димитър Проданов от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН разказа как всъщност подобни методи могат да са изключително полезни за справяне с различни медицински състояния и заболявания, напр. за протезиране с цел възстановяване на слуха, при епилепсия, при заболявания, свързани със загуба на паметта и дори инсулти.

Всъщност стана ясно, че първите по-сериозни проучвания на възможностите за връзка на мозъка с компютър, за мозъчна стимулация или невропротезиране са от 90-те години на миналия век, но науката все още прохожда в тази посока, с реални опити от 2009 година. Затова и „създаването на киборги на този етап се отлага“, сподели Проданов. Причината – данните, които са получени от изолираните тестове са малко, изисква се сериозно проучване на дългосрочните ефекти от подобни интервенции и въздействието, което те оказват, за да може такива опити да станат по-масови.

В следобедните часове за всички присъстващи беше организиран уъркшоп по програмиране на изкуствен интелект. Той беше практически насочен в различни теми като машинно обучение, обработка на естествен език и компютърно зрение, за да може желаещите и любопитните - начинаещи или опитни програмисти – да се докоснат до пълния потенциал на изкуствения интелект и възможностите, които предлага той.