Ухан е провел тестване на над 6,5 милиона жители за COVID-19 в рамките на девет дни, след като бившият епицентър на коронавируса стартира мащабен скрининг на града на своите 11 милиона граждани, за да предотврати втора вълна.

Правителството на Ухан нареди на всички жители да бъдат тествани за COVID-19 в „10-дневна голяма битка“ на 14 май, след като по-рано този месец се появи нов клъстер от зараза.

Към неделя са взети проби от тампони от над девет милиона жители, от които 6,5 милиона души са завършили скрининга, според официални данни.

По време на масовото тестване бяха идентифицирани общо 189 безсимптомни пациенти.

Правителството на Ухан пусна директива на 11 май, като нареди на всички свои граждани да бъдат тествани за COVID-19 в „10-дневна голяма битка“, за да се избегне завръщането на убийствената инфекция.

Но само жителите, които никога не са получавали тест за нуклеинова киселина преди, са били подложени на проверка, заявиха служители.

Три милиона граждани на Ухан бяха тествани преди обявяването на амбициозния план, съобщават държавните медии. Това означаваше, че бившият епицентър трябваше да екранизира приблизително 800 000 души на ден.

До края на неделя градът, в който е започнала пандемията, е завършил тестове за нуклеинова киселина върху над 6,5 милиона жители. Около 1,15 милиона души са били тествани само в петък, според здравната комисия на Ухан.