26 души са загиналите при нападението на коптска църква в Египет, сочат последните данни. Тази сутрин е прогърмял взрив в катедралния комплекс Абассия в Кайро на коптската християнска църква в Египет. Смята се, че неизвестен извършител е хвърлил взривно устройство в едно от помещенията на коптския храм, където служба отслужва дори и коптския патриарх.

Министерството на здравеопазването на Египет сочи, че ранените са между 40 и 60. Повечето пострадали при взрива са били деца и жени, пише 24 часа. Все още нито една терористична групировка не е поела отговорност за нападението. "Президентската администрация обяви тридневен траур в цялата страна, започвайки от днес“, пише в разпространено от президентската администрация официално съобщение. Президентът на България Росен Плевнелиев изпрати днес съболезнователно писмо до президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси по повод терористичния акт срещу коптска църква в град Кайро.

„Шокирани сме от новината за поредния акт на терор, отнел десетки невинни животи. Искрено се надяваме виновните да понесат своята отговорност, за да бъде сложен край на подобни кървави атаки“, заявява държавният глава. В писмото си президентът Плевнелиев изразява подкрепата си за приятелския египетски народ в този труден момент и надежда за бързо възстановяване на ранените. Египетските копти са най-значителната християнска общност в Близкия изток. Те съставят около 10% от населението на 92-милионен Египет. В Кайро има 163 коптски църкви.

Снимка: Twitter

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg