Джон Уетън, вокалистът и басист на групи като King Crimson и Asia, е починал днес на 67-годишна възраст, съобщиха официално от прогресив рок групата му. Уетън е диагностициран с рак през 2015 г.

Само преди 20 дни той обяви, че няма да може да се включи в първата част от турнето на Asia заедно с Journey тази пролет - заради курс на химиотерапия. Уетън изразяваше надежда, че по-късно тази година ще се присъедини към концертите на Asia.

Негов заместник, поне на първо време, е Били Шърууд от Yes. Джон Уетън е роден на 12 юни 1949 г. в Уилингтън, Англия. Кариерата му премина през следните групи и изпълнители: Mogul Thrash, Family, King Crimson, Roxy Music/Bryan Ferry, Uriah Heep и Wishbone Ash.

Има и доста добра солова кариера. Най-голям е успехът му с Asia. Първият албум на групата излиза през 1982 г. и е озаглавен със същото име. Плочата достига до №1 дори в САЩ, като до момента тиражът ѝ е 8 милиона копия.

Asia е считана за супергрупа, тъй като включва велики музиканти от известни банди.

В началото на 90-те години Уетън е заменен от американеца Джон Пейн. Той се завръща през 2006 г., когато четворката отново е в оригиналния си състав със Стив Хау и Джефри Даунс от Yes, както и с Карл Палмър от Emerson, Lake & Palmer.