Най-големите европейски икономики започнаха да отчитат разходите за борба с  коронавируса , а лидери от целия континент се опитват  да постигнат споразумение за това как да смекчат  въздействието на кризата. Централната банка на Франция заяви, че е влязла в рецесия с очаквано 6% свиване на БВП през първото тримесечие на годината, експерти прогнозират  мрачен спад и за Германия. 

16-часова среща между европейските лидери, продължила една нощ до сряда сутрин, не успя да постигне споразумение как да се помогне на еврозоната да се справи с щетите.

Франция е в режим на блокада от 17 март и централната банка изчислява, че на всеки две седмици престой у дома може да се намали годишната икономическа активност с 1,5  пункта.  

Междувременно се очаква Германия, която е най-голямата икономика в Европа, да свие с 4,2% своя БВП през тази година, сочи доклад на водещите икономисти в страната. И въпреки това европейските лидери не могат да намерят начин да спасят домакинствата и компаниите от целия континент от фалит.

Видеоконференция между 19 министри на финансите на еврозоната прекъсна поради различията в условията на помощ и предложение за издаване на общи облигации за изплащане на кризата. Разговорите трябва да се възобновят днес.

 На масата е пакет от 500 милиарда евро , частично състоящ се от 240 милиарда евро за спешни заеми от съществуващия Европейски механизъм за стабилност (ЕММ). Но Италия, която беше епицентърът на кризата в Европа, отхвърли използването на ЕНМ.  

Това е така, защото идва с условия за провеждане на икономически реформи - повишаване на спектъра на тежки икономии, наложени на Гърция по време на дълговата криза в еврозоната преди близо десетилетие.

 Италия казва, че  това е грешният инструмент за справяне  коронавирусната криза, тъй като тя не е по вина на страната. Германия предложи да се отхвърлят от повечето условия за парите, но Холандия настоява да изисква обещания за реформи. 

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че страните са близо до споразумение за спасителните заеми и други части от пакета - покриване на кредитни гаранции , за да се помогне на компаниите да избегнат уволненията.