Децата в Казахстан изучават руски и казахски. Повечето възрастни хора свободно говорят и двата езика. Правителството обаче реши, че до 2025 година ще замени кирилицата с латиница. Репортерът на „Дойче веле” Емили Шъруин посети едно селско училище, за да види как там реагират на очакваната промяна.

За първокласниците уроците по писане и четене са истинско забавление. Засега децата учат буквите от кирилицата в часовете по казахски език, но съвсем скоро ще трябва да усвояват латинската азбука.

Правителството смята да я въведе постепенно през следващите години. За тази цел учителите ще трябва да преминат допълнително обучение.

"За нас, учителите, промяната ще е по-трудна, защото ние вече сме свикнали с кирилицата. Децата са малки, бързо ще научат новата азбука", казва учителка Мираш Алимжанова.

"Родителите няма да могат вече да помагат на децата в ученето, защото не са изучавали латинската азбука. Така децата ще могат да разчитат само на онова, което са научили в училище. Притесняваме се, че основните трудности по тази промяна ще легнат върху раменете на учителите",  коментира Айгул Ибрахимова, учителка.