Учени успешно трансплантираха два бъбрека от генетично модифицирано прасе в човешки реципиент и откриха, че органите произвеждат урина и не са били отхвърлени по време на дългодневния експеримент.

Процедурата е извършена при пациент с мозъчна смърт, който е бил регистриран донор на органи и чието семейство е разрешило изследването, според ново проучване.

Изследователският екип възнамерява евентуално да трансплантира свински бъбреци на живи пациенти, в официални клинични изпитвания - но първо екипът искаше да отговори на някои критични въпроси за безопасността. 

Те се заеха с тези въпроси в реципиента на орган, като го наблюдаваха за всякакви признаци на отхвърляне на трансплантация, предаване на вируси от донора на прасе или хирургични усложнения, които може да са уникални за процедурата от прасе на човек. 

„Този ​​подход се основава на предпоставката, че на такива въпроси трябва да се отговори, преди да могат да се предприемат отговорно клинични изпитвания за ефикасност“, пишат авторите на изследването в своя доклад.

През септември 2021 г. лекарите проведоха подобен експеримент с пациент с мозъчна смърт в NYU Langone Health, по време на който прикрепиха един генетично модифициран свински бъбрек към пациента.

Бъбрекът функционира нормално през целия 54-часов период на изследване, филтрирайки отпадъците от кръвта и произвеждайки урина без никакви незабавни признаци на отхвърляне на трансплантация, съобщи екипът на Нюйоркския университет. 

В новото проучване изследователите трансплантират не един, а два свински бъбрека в тялото на реципиента, където бъбреците ще бъдат поставени по време на конвенционална трансплантация от човек на човек.