Русия прави опит за „пълзяща” анексия на Азовско море, като за първи път прибягва към открита военна агресия спрямо Украйна и една от причините за това може да е желанието на Владимир Путин да вдигне рейтинга си, който в момента е на 4-годишно дъно. Това коментира пред БТВ посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

По отношение на морския инцидент от почивните дни, който приключи с арест на украински кораби и ранени моряци, дипломатът беше категоричен, че сънародниците му не са навлезли в руски води с цел провокация: „Какви са тези териториални води на Руската федерация около Крим? Крим е признат от целия свят като територия на Украйна, която сега е окупирана и анексирана”.

Той отбеляза, че това е нова стъпка на ескалация в конфликта – Крим е бил окупиран от „зелени човечета или вежливи хора”, в Донбас Русия е подпалила конфликта, но „това беше хибридна война, сега вече имаме открита военна агресия на Русия против Украйна”.

Именно заради това и е на мнение, че появилите се „самопризнания” на арестувани украински матроси са в резултат от натиск и побой.

Москаленко отбеляза, че действията на Москва в Азовско море не се ограничават до последния инцидент – от април до момента над 200 кораба, сред които има и български, са били спирани и проверявани с дни наред, като това се отразява на икономическото състояние на Източна Украйна. В момента 35 плавателни съда са блокирани в Мариупол и в Бердянск, а се пропускат само кораби към Ростов на Дон.

Посланикът беше категоричен, че в такава ситуация би било „лудост” президентът Петро Порошенко да подпали военен конфликт, за да си вдигне предизборно рейтинга. Той допълни, че обявеното военно положение е в съкратен срок и само в пограничните области, като даже там не се ограничават всички граждански свободи и няма да се пречи на политическите процеси. Целта е единствено да има готовност за евентуална руска агресия, подчерта дипломатът.

„Конфликт” предполага равнодействащи страни. Какъв може да е конфликтът между Фашистка Германия и Полша или между Германия и Чехословакия?”, запита Москаленко.

През цялото интервю той говори на български – бил е част от дипломатическата мисия на страната си у нас през 90-те, а след това – и посланик в Македония.

„Тази сутрин” кани за коментар по случая край Крим и руския посланик Анатолий Макаров.