Напрежение между Украйна и Русия заради инцидент в морето край Крим. Киев обвини Москва, че три техни военни плавателни съда са били нападнати. По два въоръжени катера и един влекач бил открит огън от руски кораб. Пострадали шестима моряци.

Президентът на Украйна свика генералния щаб на армията. Обсъжда се въвеждането на военно положение в страната. След призив от Украйна ще има и извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН по случая, предаде Нова.

Руските сили откриха огън и превзеха украински кораби ВИДЕОДвама матроси са пострадали

Версията на Русия за събитията е много различна. Според Москва трите съда навлезли в руски териториални води и започнали да правят "опасни маневри".

Русия твърди, че украинците са нарушили реда за преминаване през Керченския проток, който свързва Черно и Азовско море. С цел безопасност преминаването през протока било временно спряно.

"Военно положение се въвежда, когато се налага страната да повиши своите защитни способности. Особено в условията на засилваща се агресия и потъпкване на международното право от страна на Руската федерация. Но военното положение не означава, че ще спрем да се борим за освобождаването на нашата територия с политически и дипломатически средства. Ще спазваме всички международни договори, включително Минското споразумение", заяви украинският президент Петро Порошенко.