Китайският град Ухан от днес вече не е блокиран. Той бе поставен под карантина на 23 януари, след като се превърна в огнището на заразата с коронавирус, но сега блокадата падна. Причината е, че за последните 14 дни имаше само двама заразени с вируса, а властите предприеха мярката, въпреки опасенията от врота вълна на епидемия в страната. 11-милионният град бе под карантина в продължение на 76 дни.

Хората вече свободно ще могат да напускат града и провинция Хубей. Влаковете тръгнаха, магистралите също бяха отворени. Според официални данни 50 000 бяха заразените в Ухан, жертвите - 2571 - 80 процета от всички смъртни случаи в Китай. Днес се очаква 55 000 жители на града да напуснат пределите му, ако се съди по продажбата на билети в транспортните компании.

За пръв път от началото на пандемията вчера нямаше смъртен случай в страната от коронавирус. Въпреки това властите предупредиха жителите на Ухан да бъдат предпазливи и да не напускат града без уважителна причина. Много от хората са се намирали в града в момента на налагането на карантинните мерки и сега тръгват да се прибират по родните си места. Въпреки всичко опасността от нова вълна на зараза остава - основно от хора, които идват от чужбина или от заразени жители без симптоми, които могат да разпространят вируса.