Огромна мъртва зона в Бенгалския залив, който се намира в северозападната част на Индийския океан, откриха учените. Много бедна на кислород вода е регистрирана в рамките на площ от 60 000 кв. км и дълбочина от 100 до 400 м. Според учените кислородът в този район е 10 пъти по-малко, отколкото в повърхностните слоеве на океана. Мъртвите зони в световния океан се разширяват в резултат на глобалното затопляне, посочва news.com.au, цитира profit.bg.

Бенгалският залив, освен това, е заобиколен от силно урбанизирана зона, което ускорява този процес. Във водата попада много азот, с който са наситени селскостопанските торове, а същевременно липсват микроорганизми, които да го усвояват. През 2014 г. учените откриха огромна мъртва зона и на дъното на Мексиканския залив. Тя се простира на площ от около 13 хиляди кв. км – с размерите на американския щат Кънектикът.

Това е втората по големина мъртва зона в света. Първенството държи район в Балтийско море, разположен в близост до бреговете на Финландия. Смята се, че на планетата има 550 места, които могат да бъдат определени като мъртви зони. Голяма част от тях се намират по западните брегове на Северна и Южна Америка, Намибия, край западното крайбрежие на Индия.

Индийският океан е третият по големина океан на Земята и заема около 20% от водната повърхност на планетата. Бенгалският залив е най-големият в този океан. Той е дом на най-дългия плаж в света, който се простира на 120 км.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg