Карантинна схема за борба с коронавируса предложиха учени от университета в Кеймбридж, изследвайки мерките и ситуацията в 16 държави от цял свят. Според тях редуване на еднакви периоди от строги ограничения и по-отпуснати мерки, биха могли да прогонят вируса за около 18 месеца при минимален брой заразени и жертви. Експертите са на мнение, че без никаква карантина COVID-19 ще изчезне до 6 месеца, но жертвите ще бъдат многократно повече.

Схемата е следната: 50 дни пълна карантина, след което 30 дни на по-свободни мерки, като тези периоди да се повторят няколко пъти. По този начин няма да се претоварват здравните системи и ще се дава и глътка въздух на местните икономики. Ще се "купи" и ценно време за разработването на ваксини и лекарства срещу вируса.

На базата на данните във въпросните 16 държави експертите изчисляват, че при никакви ограничителни мерки пандемията ще си отиде до 6.5 месеца, но ще вземе около 7.8 милиона жертви в тях, като се основават на предположението, че ситуацията в останалите държави, засегнати от болестта, не е много по-различна. При напълно свободен живот броят на заразените и нуждаещи се от лечение ще надхвърли значително капацитета на болниците и мнозина няма да могат да получат адекватно лечение.

При варианта с редуване на мерките репродуктивното число на вируса може да се ограничи до 0.5, като хората ще бъдат призовавани да спазват социална дистанция дори в 30-дневните периоди на отпускане на мерките. В този модел учените са изчислили, че смъртните случаи във въпросните 16 страни биха били около 130 000. Така обаче пандемията ще си отиде по-бавно - за около година и половина. Има и междинен вариант, в който 50-те дни карантина не са толкова строги - тогава се говори за около 3.5 милиона жертви.