Шестима души бяха убити, а поне 17 - ранени, при стрелба в джамия в ислямски център в град Квебек, съобщи Фокс нюз. Според други медии ранените са над 20 души. Петима от тях са в критично състояние. Свидетели разказват, че най-малко двама въоръжени, облечени в черно, стреляли безразборно по десетките богомолци в джамията. Според друг очевидец един от нападателите крещял “Аллах акбар”, преди да открие огън.

Говорителката на силите за сигурност в Квебек съобщи, че убитите са на възраст от 35 до 70 г. Двамата нападатели, извършили атаката във френскоговорещата провинция на Канада, бяха арестувани. Те са студенти в най-стария университет в Канада - “Лавал”, а единият е от марокански произход. В момента на нападението в центъра имало 39 души.

Първият арестуван беше спипан на място, а другият се измъкнал, но след 20-ина минути се предал на полицията. Разказал, че се “почувствал зле” от стореното. Канадският премиер определи нападението като тероризъм.

“Осъждаме този терористичен акт, насочен срещу мюсюлмани, намиращи се на място за вероизповедание и убежище”, написа Джъстин Трюдо в туитър.