Посланикът на Италия в Демократична република Конго е бил убит при нападение в източната част на страната, съобщава външното му министерство, цитирано от BBC.

43-годишният Лука Атанасио починал в болница, след като конвоят на ООН, в който пътувал, бил обстрелян близо до Гома. Съобщава се, че конвоят е принадлежал на Световната програма за храните на ООН.

Убит е и италиански служител на военната полиция, пътуващ с пратеника и конгоански шофьор. Другите двама загинали са 30-годишен служител на военната полиция, който служил в посолството от миналия септември, и техният шофьор от Конго.

Италианският министър-председател Марио Драги излезе с изявление, в което изказа своите най-дълбоки съболезнования, докато президентът Серджо Матарела осъди страхливото нападение.

Смята се, че атаката е опит за отвличане, според служители в близкия национален парк Вирунга. Това се е случило около 10:15 местно време близо до град Канямахоро, малко на север от Гома, съобщава Ройтерс. Не е ясно кой стои зад нападението, но се знае, че много въоръжени групи действат в и около парка.

Г-н Атанасио пътувал от Гома, за да посети училищна програма в село Рутшуру в източната част на ДР Конго.