Иран отвърна на удара! Ракети полетяха към американски бази

Атаката е отмъщение за убийството на Сoлеймани

Свят 08.01.2020 08:04 12318 2
Иран отвърна на удара! Ракети полетяха към американски бази

В отговор на убийството на генерала от революционната гвардия Касем Солеймани Иран изстреля десетки ракети земя-земя по две военновъздушни бази в Ирак, където са разположени американски войски - Айн ал Асад и Ербил. Държавната телевизия на Иран потвърди, че атаката е отмъщение за убийството на Касем Солеймани. Операцията е с кодово название "Мъченик Солеймани" и е извършена от звеното на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, което отговаря за ракетната програма на Иран.

"Айн ал Асад" е военновъздушна база в западната иракска провинция Анбар. Ливанската телевизия "Ал-Маядин" съобщава, че е унищожен един американски самолет.

Засега не е ясно дали има пострадали при атаката и какви други материални щети са нанесени.

Меле на погребението на Сулеймани! 35 души загинаха стъпкани в тълпатаДесетки са ранени

"Иран не цели ескалация на напрежението или война, но ще се защитава при всяка агресия, каза днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

"Иран предприе пропорционални мерки за самоотбрана по силата на Член 51 от Устава на ООН, атакувайки база, от която бе извършено подло въоръжено нападение", каза още Зариф.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция каза, че военновъздушната база "Айн ал Асад" в Ирак е напълно унищожена след извършената тази нощ атака, предаде ДПА. Ракетният обстрел по базата, в която са разположени сили на САЩ, бе "пълен успех", каза революционната гвардия.

"В течение сме на информациите за атаки срещу американски обекти в Ирак, пише Dir.bg. Президентът бе информиран, следи ситуацията отблизо и се съвещава с екипа си по националната сигурност", каза говорителката на Белия дом Стефани Гришам.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп коментира в "Туитър" нападението на Иран срещу американските войски в Ирак, че всички американски военни са добре. Той добави, че ще направи официално изявление в сряда.

"Всичко е наред! Ракетите са изстреляни от Иран по две военни бази, разположени в Ирак. Оценка на жертвите и щетите се извършват сега. До тук, добре! Имаме най-мощните и добре оборудвани военни, които света някога е виждал! Ще направя изявление утре сутринта ", написа Тръмп.

 

САЩ категорични: Няма да се изтеглим от ИранДнес погребват генерал Сулеймани

Изпрати новина