Смъртността от COVID-19 е около 70 пъти по-малко от официално обявените цифри. Това показват изследвания с тестове за антитела, преведени в САЩ, Нидерландия, Германия и Финландия. От изнесените до момента данни за заразата Великобритания, Франция и Италия имат най-високо ниво на смъртност в света - 13 процента от заболелите умират. Тази цифра обаче на практика е далеч по-малка, тъй като не се отчитат хиляди заразени с леки или без никакви симптоми.

Според учени единствният начин да се доближим до реалния брой на заразените е чрез тестове за антитела, които да покажа колко хора са изкарали вируса. Тяхната точност и надеждност продължава да подлежи на дебати, но те са ключови и за ситуацията със стадния имунитет. Така например, тестуването за антитела в Лос Анджелис е показало, че реалната смъртност е 0.18 процента. То е установило, че истинският брой на заразените и преболедувалите там може би е около 330 000, вместо официално обявените 7994.

Подобна стойност - 0.19 процента, е установило и изследването във Финландия. Тестовете в столицата Хелзинки са индикирали, че 3.4 процента от населението имат антитела срещу коронавируса. Към момента на проучването са потвърдени официално само 2000 заразени. 3.4 процента от населението обаче се равнява на 57 800 преболедували от 1.7-милионното население. Смъртните случаи са 110, което реално прави 0.19 процента смъртност. За сравнение - грипът убива 0.1 от хората, които се заразят.

Изследването на същия принцип в "германския Ухан" - Гангелт, е загатнало за 0.37 процента смъртност, това в Нидерландия - 0.63, а в друг американски град - Челси, Масачусетс - 0.31 процента. Цифритет варират, което означава, че вирусът е непознат и пълен с изненади, но все пак се придобива една по-ясна картина на заразата, смятат експертите. Има обаче и по-скептично настроени. Така например починалите в Ню Йорк са 14 800. Това е 0.18 процента от цялото население на мегаполиса. Смъртността би трябвало да бъде по-висока от 0.1-0.2 процента, освен ако 100 процента от жителите не са се заразили или преболедували.

Дори в най-поразените страни и райони заразените са под 10 процента. Което според експерти означава, че не бива да се разчита много на стадния имунитет. За такъв е необходимо 70-80 процента от хората да имат антитела, за да може вирусът да спре разпространението си. Това са данни на базата на изследванията на грипа. Прогнозите обаче сочат, че при наложените ограничителни мерки дори половината няма да се заразят. Все пак в много страни вече започват масови тестове за антитела, за да се придобие по-пълна представа за ситуацията.