Китай е изнудвал Световната здравна организация да забави световните прпедупреждения за опасност от заразата с коронавирус. Това става ясно от таен доклад, данни от който са публикувани в списание Нюзуик. Докладът е на Централното разузнавателно управление към федералното правителство на САЩ.

Според въпросните тайни документи китайските власти са заплашили, че ще откажат съдействие на СЗО по изследването на коронавируса, ако световната организация обяви преждевремено избухването на глобален здравен проблем. Това е станало през януари, когато в ключови дни от разпространението на заразата СЗО не е обявила своевременно информацията за настъпващата световна заплаха. Вирусът вече се е разпространявал в цял свят, докато Пекин се е възползвал от информационното затъмнение, осигурено чрез изнудеането на СЗО и е трупал и складирал медицинско оборудване и защитна екипировка, произведена в САЩ и други страни по света.

Разкритията още повече ще изострят отношенията между САЩ и Китай, след като американският президент Доналд Тръмп публично обвини азиатската страна за разпространението на пандемията. Той заяви, че вирусът е дело на лабораторията в Ухан, за коетко има доказателства, и местните власти не са наравили необходимото, за да ограничат заразата. Също така обвини СЗО, че е прикрила грешките на Китай и се закани САЩ да спре финансирането на организацията в размер на 450 милиона долара годишно. Преди няколко дни пък германският вестник Шпигел обяви, че на 21 януари китайският президент Кси Жинпин е наредил на шефа на СЗО Тедрос Гебрейесус да покрие информацията, че вирусът се разпространява от човек на човек. Твърденията бяха категорично отречени и от Пекин и от СЗО.

От Световната здравна организация заявиха, че няма да коментират твърденията на ЦРУ, но уверяват, че през цялото време на пандемията са действали съгласно правата и задълженията си, изцяло в защита на хората и опирайки се на най-добрите практики на науката, независимите експерти, доказателствата и данните.