Регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге заяви, че вярва, че пандемията от коронавируса ще приключи в началото на 2022 г.

Клуге каза пред датската държавна телевизия DR, че разпространението на COVID-19 все още ще доминира в обществото през 2021 г., но ще бъде много по-контролирано до 2020 г.

Той посочи, че най-лошите сценарии са приключили и сега има повече информация за вируса, отколкото през 2020 г., когато той за първи път започва да се разпространява.

Предупреди обаче, че никой не може да бъде сигурен за бъдещето на пандемията.

"Вирусът ще продължи да съществува, но мисля, че няма да са необходими ограничения. Това е оптимистичното послание, каза Клуге.

Експертът на СЗО добави, че появата на варианти на вируса е нормална и че вирусът се опитва да се адаптира, но бързото разпространение на мутациите остава тревожно явление за СЗО.

Клуге заяви, че мутациите няма да поставят вируса извън контрол, но отбеляза, че страните, чиито здравни системи вече са били под натиск, могат да бъдат подложени на още по-голям натиск, което ги принуждава да приемат новите варианти на вируса много сериозно.