Драконовите мерки хората да си стоят по домовете и да не излизат, както и затварянето на по-маловажните бизнес занимания са имали незначителен ефект срещу разпространението на коронавируса. Това твърдят експерти след проучване на мерките и социалната дистанция, наложени в 30 европейски страни срещу заразата, както и на последствията от тях. Според учените затварянето на училищата, забраната на масовите събития и събирания и затварянето на бизнеси, свързани с хотелиерство и изхранване, са изиграли много по-голяма роля за ограничаването на пандемията. Повече данни трябват относно ефективността от носенето на маски на публични места.

Изследователите са на мнение, че има ясна различимост в ефективността на едни от мерките и неособената полза от други. Според д-р Йохан Гисецке от института в Стокхолм тоталното затваряне, блокада и изолация са излишни, защото кронавирусът няма как да бъде спрян напълно. Той обаче признава, че въпросните рестриктивни мерки спомагат да не се претоварва здравната система на страните.

Докторът дава за пример прословутата Швеция, в която не бяха наложени почти никакви ограничителни мерки. Според него една четвърт от 2.4-милионното население на столицата Стокхолм са прекарали заболяването, като 99 процента от тях дори не са били диагностицирани. В страната има 2941 смъртни случай - една десета от починалите във Великобритания, която наложи пълна карантина.

COVID-19 се разпространява като пожар, който не виждаме. Разпространява се главно от млади хора, които нямат симптоми, на други, които имат лека симптоматика. Това е истинската пандемия, която врлува под повърхността и вероятно се намира в своя пик в повечето европейски държави. Можем да даправим малко, за да спрем разпространението. Пълната блокада би могла да отложи тежките случаи, но след като мерките бъат разхлабени, те ще се възобновят. Очаквам когато след 1 година преброим починалите във всяка една страна, цифрите да бъдат сходни, независимо от наложените мерки, казва още доктор Гисецке, цитиран от Дейли Мейл.