Смяната на зимното с лятно време в ЕС няма да спре през 2019 г., а най-рано през 2021-а, заяви австрийският транспортен министър Норберт Хофер, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Виена подкрепя по-бързото прилагане на мярката, предложена от Еврокомисията, изтъкна министърът преди разговори с колегите си от ЕС в Брюксел, предаде ДПА. Други държави обаче имат проблеми с прилагането ѝ и заради това Австрия предложи отлагане като компромисен вариант.

“Ако настояваме да направим промяната веднага, това ще подкопае предложението на комисията и въобще няма да можем да прекратим практиката за смяната на часовото време”, отбеляза Хофер.

Във всички страни от ЕС и Швейцария стрелките на часовника се въртят с един час напред и назад съответно всяка последна неделя на март и всяка последна неделя на октомври от 1996 г.

През август 2018 г. евродепутатите поискаха задълбочена оценка на ефекта от практиката. След анализ ЕК направи онлайн анкета в целия ЕС, според която 84% от включилите се подкрепят изоставянето на смяната на часа.

Планът на комисията бе от 2019 г. стрелките на часовника вече да не се въртят. За да стане това обаче, страните членки и Европарламентът трябва да одобрят окончателно предложението. След това членките ще решат за себе си дали да останат на лятно часово време, или да запазят стандартното време през цялата година. Един от основните проблеми е координацията между държавите.

Началната дата, която е с две години по-късно от предложената от ЕК, ще даде повече време на страните членки да се подготвят, каза Хофер.

Ускореният график, предвиждан от ЕК , беше поставен под въпрос още през октомври, тъй като някои страни предупредиха, че няма да могат да вземат необходимите мерки да се приспособят в области като въздушния транспорт например.

България също проведе национално онлайн допитване - от 20 септември до 11 октомври. В него участваха 17 318 души, като 48% от тях биха предпочели за постоянно да остане зимното часово време.