Пикът на епидемията в Ухан премина, но за някои жители процесът на траур едва започва. Снимки, циркулиращи онлайн и в китайските държавни медии, показват хора, които стоят в дълъг ред пред погребален дом в Ухан  и чакат да съберат пепелта на близки, загинали по време на епидемията. За много жители това е дългоочакван момент.

Тъй като вирусът опустоши Ухан  уби повече от 2500 души, според официални данни - градът беше държан под строго заключване повече от два месеца, а на жителите бе забранено да провеждат погребения. Мнозина не са имали друг избор, освен да скърбят у дома си насаме.

Жителите на Ухан са започнали да получават обаждания от погребалните домове тази седмица, като ги уведомяват да дойдат да вземат пепелта. Някои, които се появиха в погребалните домове , са чакали по 6 часа, съобщава местното издание Caixin.

Но жителите, надяващи се да проведат подходящи погребения на своите близки, ще трябва да изчакат до май или по-късно. Местните служители издадоха нови насоки в четвъртък, като забраниха на жителите на Ухан да провеждат обществени възпоменателни услуги поне до 30 април. Следващата седмица е ежегодния ритуал  на почистване на гробниците - когато китайците почитат своите предци, като се грижат за семейните си гробове, но властите призовават обществеността да си направи онлайн мемориали. 

Въпреки че , според статистиката две трети от смъртните случаи на починали от коронавирус са в Китай са в Ухан,  много жители и експерти смятат, че реалният брой на смъртните случаи в града по време на епидемията вероятно е бил по-голям. Медицински работници казват, че липсата на тестови комплекти, особено в ранните седмици на огнището в Ухан, означава, че много смъртни случаи от коронавируса не са били отчетени.

Шофьор на камион, цитиран в доклада на Caixin, каза, че за един ден той е доставил 2500 кутии за съхранение на пепел в погребалния дом Ханку, един от осемте погребални домове в града.

В четвъртък вечерта цензорите започнаха да премахват изображения от погребалния дом на Ухан в китайските социални медии, което предизвика гняв сред някои потребители, които видяха в това действие  опит на правителството да поддържа обществеността съсредоточена върху успеха на Китай в премахването на вируса, а не върху отминалата трагедия.