Най-мощната слънчева буря от близо шест години насам връхлетя Земята днес (24 март), но странното е, че синоптиците на космическото време не я очакваха.

Геомагнитната буря достигна своя връх G4 по 5-степенната скала, използвана от Националната агенция за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) за оценка на тежестта на космическото време. Това съобщава Space.com.

Силна магнитна буря удари България

Неочакваната сила на бурята не само направи полярното сияние видимо чак на юг до Ню Мексико в САЩ, но и накара космическата компания Rocket Lab да забави изстрелването на подготвен апарат с 90 минути. Геомагнитните бури са смущения в магнитното поле на Земята, причинени от слънчев материал поради изхвърляне на коронална маса (CME) - големи изхвърляния на плазма и магнитно поле от слънчевата атмосфера. Силните геомагнитни бури могат да създадат проблеми за космическите полети, защото увеличават плътността на газовете в горната атмосфера на Земята, като по този начин увеличават съпротивлението на сателитите и другите космически кораби.

През февруари 2022 г. SpaceX загуби около 40 нови сателита Starlink, които не успяха да достигнат орбита, след като бяха изстреляни насред малка геомагнитна буря.

Друг страничен ефект от мощните геомагнитни бури са невероятните полярни сияния, които те причиняват. Много учени смятат, че това е едно от най-красивите космически явления.

Когато заредените слънчеви частици се блъскат в земната атмосфера със скорост до 45 милиона мили в час.Учени смятат, че явлението влияе и на хората, особено на тези, които имат определени заболявания. Забелязват се нарушения на съня, а у някои хора се развива и чувство на тревожност.