Първите партиди от нова ваксина срещу коронавируса Ковид-19 са готови и изпратени до здравните регулатори за одобрение. Ваксината е разработена от американската биотехнологична компания „Модерна Терапевтикс” със седалище в Кеймбридж, Масачузетс, съобщава „Тайм”. Процесът на разработването е бил рекордно бърз. Минали са само 42 дни, след като китайските учени публикуваха генетичния код на вируса.

Флакони с ваксината сега са изпратени до Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания и Националния здравен институт в САЩ. Тестовете върху хора, преди тя да бъде одобрена за продажба, ще стартират през април.

Същевременно от Националния здравен институт са започнали изпитания с пациент с Ковид-19 на ново лекарство, наречено Ремдесивир, което е разработено срещу вируса ебола.

Болният, който доброволно се е включил в новаторското проучване, се е върнал в САЩ, след като е дал положителна проба за коронавируса на круизния кораб „Диамантената принцеса”.

До момента Ремдесивир е показал положителни резултати при изпитанията върху животни, заразени с два други коронавируса – САРС и МЕРС.

Ваксината на „Модерна” срещу Ковид-19 е разработена за рекордно кратко време, тъй като се основава на сравнително нов генетичен метод, който не изисква огромни количества вируси.

Вместо това за нея е използвана вирусна информационна РНК, кодираща правилните коронавирусни протеини, които след това да се инжектират на хора и да доведат до създаването на антитела.