Съдебно решение в Хърватия проправи път на еднополовите двойки да осиновяват деца при същите условия като хетеросексуалните семейни двойки. Административният съд в Загреб се произнесе в полза на двойка ЛГБТ, които се оплакала, след като властите отхвърлили искането им за осиновяване на дете.

Двойката първоначално подала жалбата си в хърватските съдилища преди пет години, но окончателното съдебно решение е издадено миналия месец. През 2020 г. двамата мъже получили право да предоставят приемна грижа.

Сега Магистратите решили, че на двамата мъже трябва да бъде разрешено да осиновяват деца, защото те живеят заедно в еднополово гражданско партньорство.

Хърватската асоциация на гей семейства приветства решението като историческо.

"Тази присъда отваря вратата за всички партньори в живота на Република Хърватия, които искат да станат осиновители, и им гарантира, че не трябва да бъдат дискриминирани въз основа на тяхната сексуална ориентация", се казва в изявление на асоциацията.

Правото на детето на възможно най-добрите осиновители остава приоритет и това решение не означава автоматично, че партньорите ще станат осиновители.

През последните години правата на ЛГБТ общностите постепенно се подобриха в Хърватия, членка на ЕС - консервативна, предимно католическа държава. Еднополовите двойки вече могат да влизат в граждански съюзи от 2014 г., които им дават почти същите права като женените хетеросексуални двойки.

Религиозните групи обаче проведоха кампания за ограничаване на правото на хомосексуалистите да приемат деца или да осиновяват.