Четири онлайн публикации, свързани с руските разузнавателни агенции, разпространяват невярна или подвеждаща информация за ваксините срещу Covid-19 , съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на служител в Центъра за глобално участие на Държавния департамент на САЩ.  

Сайтовете, идентифицирани като New Eastern Outlook, Oriental Review, News Front и Rebel Inside, подчертават страничните ефекти на коронавирусната ваксина на Pfizer, както и ваксините на други западни фармацевтични компании, предизвиквайки опасения дали ваксините са ефективни. 

Сайтовете нямали голяма аудитория, но служители заявяват, че техните фалшиви новини често са били  разпространявани от международни медии. Те обикновено се фокусират върху истински новинарски доклади за редки странични ефекти на ваксините, но не успяват да предоставят точен контекст, който показва, че ваксините не са безопасни за повечето хора. 

 „Руските разузнавателни служби носят пряка отговорност за използването на тези четири платформи за разпространение на пропаганда и лъжи“, заяви говорител на Държавния департамент пред WSJ. 

В допълнение към кампанията за дискредитиране на западните ваксини, руските държавни медии и акаунти в Twitter, свързани с руското правителство, също се опитват да подобрят профила на руската ваксина Sputnik V. Говорител на Кремъл отрече твърденията. 

Припомняме, че Русия обяви през ноември, че нейната ваксина Sputnik V има ефективност от 90 процента, но критиците заявиха, че клиничните изпитвания на ваксината върху пациенти са твърде малки. Британското медицинско списание The Lancet обаче съобщи миналия месец, че по-мащабните тестове са установили, че Sputnik V е в безопасност и има 91 процента ефикасност. Според Асошиейтед прес към края на февруари само 4 милиона души в Русия - около 3 процента от населението - са били ваксинирани.