Водещ руски микробиолог смята, че коронавирусът е резултат от "абсолютната лудост", която се извършва в лабораторията в Ухан. Според световно известния професор Пьотр Чумаков целта на института по вирусология в китайския град, от който тръгна заразата, е да се изследва патологията на вируса и да се изработи вирус-убиец. Той обаче твърди, че китайските специалисти правят всичко това без злонамерени намерения.

От 10 години учените в лабораторията в Ухан са активно въвлечени в разработването на варианти на коронавируса, казва главният изследовател на Института по молекулярна биология в Москва. Вероятно не са го правили с цел да създават патогенни варианти, а за да изучават неговата патогенност. Например - да изследват способността на вируса да инфектира човешките клетки. Картината на възможното създаване на настоящия коронавирус бавно започва да изплува, допълва той. Твърде рано е да обвиняваме когото и да било. Смятам, че ще бъде иницирано разследване, в резултат на което ще се регулира работата с геномите на толкова опасни вируси, казва още Чумаков. Според него целта на китайските учени вероятно е била разработването на ваксина срещу СПИН.

Припомняме, че според една от версиите за появата на COVID-19, той е изтекъл именно от лабораторията в Ухан, а не от намиращия се на 10 мили животински пазар в града. Този въпрос не е толкова прост и налага задълбочено изследване, заяви пред руската телевизия Вероника Скверцова - председател на Руската федерална медицинско-биологична агенция и екс-министър на здравеопазването на Русия. Нито една от версиите не може да бъде изключена. Този вирус се различава ясно от предшественика му SARS. В 94 процента е същият, но има и различия. Трябва детайлно проучване, допълни тя.