Всички руски граждани, евакуирани от Китай заради епидемията от коронавирус, ще бъдат поставени под 14-дневна карантина в Тюменска област в Сибир, съобщи ресорният за кризата вицепремиер Татяна Голикова. Според посолството в Пекин желание да се приберат са изявили 133-а души, от които 85 са от Ухан, пише dnevnik.bg.

Пристигналите с военни самолети от град Ухан и провинция Хубей, епицентър на епидемията от 2019-nCoV, са здрави, допълва Голикова. Тя не посочва къде точно в Тюменска област ще е мястото за карантина и само уточнява, че то ще е не само за руснаци, но и за граждани на Украйна и страните от Евроазиатското икономическо пространство.

В Хубей остават 147 граждани на Русия, Беларус, Украйна, Казахстан и Армения, казва вицепремиерът. Данните от 1 февруари бяха за 341 руснаци в тази провинция и всички те би трябвало да прекарат 14 дни под карантина.

На руснаците бе препоръчано да носят медицински маски в обществения транспорт и редовно да си сменят с нови. Но в далекоизточния Приморски край се обявиха против, защото скок в търсенето по аптеките може да предизвика недостиг. Следващата доставка на маски в района ще бъде не по-рано от 14 февруари.