ООН назначи независима анкетна комисия, която да проучи нови доказателства от последните години за обстоятелствата около смъртта на генералния секретар на организацията Даг Хамаршелд в самолетна катастрофа през септември 1961 г., предаде ДПА.

Шведският дипломат и екипът му бяха на път за Конго да договорят прекратяване на огъня, когато самолетът им се разбил в Ндола, днешна Замбия.

Първоначалното разследване на комисия на ООН бе прекратено през 1962 г.,без да успее да установи причината за катастрофата.

Впоследствие се появиха твърдения, че самолетът е бил свален.

В края на декември страните членки на ООН решиха да възобновят разследването, след като международна комисия от юристи заяви, че нови доказателства могат да хвърлят яснота върху събитията около катастрофата и да дадат окончателен отговор на твърденията, че Хамаршелд е бил убит.  Юристите заявявиха в доклад, че необходимите за разследването сведения могат да се предоставят от САЩ.

Американската Агенция за национална сигурност е записвала информация от региона, която може би включва радиокомуникации от летището в Ндола в нощта на катастрофата.

Новата анкетна комисия на ООН ще има три месеца да проучването и ще представи доклад на генералния секретар Бан Ки-мун в края на юни.

Хамаршелд стана вторият генерален секретар на ООН през 1953 г. В редица изследвания, включително излязлата през 2011 г. книга „Кой уби Хамаршелд“ от А. Сюзан Уилямс, се говори за саботаж, с позовавания на редица многонационални минни компании и правителствата на Великобритания, Белгия, САЩ и Южна Африка, отбелязва ДПА.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК!

TrafficNews.bg