Над 60 000 души могат да починат от коронавирус във Великобритания и да превърнат страната в най-поразената европейска държава от заболяването, твърдят водещи учени от университета във Вашингтон. Те предвиждат приблизително 151 680 души да загинат в цяла Европа, а жертвите във Великобритания да достигнат 66 000 до юли месец. Тази цифра би съставлявала почти половината /44 процента/ от всички смъртни случаи на Стария континент и ако се осъществи, ще бъде три пъти по-голяма от тази в Италия, която първа в Европа понесе тежките удари на коронавируса, пише Дейли Мейл. На Ботуша се очакват 20 000 жертви до лятото. В черния прогнозен списък следват Испания с предполагаеми 19 000 жертви и Франция с 15 000 жертви.

За момента смъртните случаи във Великобритания са 5373 - доста по-малко от 16 523 в Италия и 13 341 в Испания. Тенденцията обаче ще се обърне драстично и учените посочват няколко причини за това. на първо място - липсата на достатъчен капацитет в здравната система на Острова. Експертите прогнозират, че до средата на април страната ще има нужда от 100 000 легла за интензивно лечение, докато в момента са на разположение само 17 765. На второ място за очаквания бум на смъртност учените посочват закъснелите карантинни мерки, които въведе английското правителство. В световен мащаб учените прогнозират 80 000 жертви в САЩ и смятат, че пикът на заразата в Италия и Испания е преминал, но предстои в средата на този месец във Великобритания

В проучването на учените от Вашингтон са използвани местни и международни данни за движението и развитието на болестта и смъртността във всяка една страна. Също така са взети предвид тенденциите на заболяването и дългия инкубационен период на коронавируса.