Гръцката полиция е разбила мрежа за продажба на български бебета в Гърция, предаде AFP. Четирима гърци и двама българи са арестувани във вторник в град Трикала по време на операцията. Те са заподозрени, че са участвали в продажбата на 11 новородени на двойки в Гърция, които са искали да осиновят деца.
Според гръцката полиция мрежата е била добре организирана и е действала от много време в цяла Гърция. Групата е убеждавала бременни българки, предимно неомъжени, да продадат бебетата си на осиновители, пише Фокус.
Мрежата е поемала грижите за жените, които са били настанявани да родят в гръцки болници.
Двама полицаи под прикритието на бездетна двойка са разкрили членовете на мрежата, които са успели в много кратък период от време да им предложат 2-3 бебета. Групата е продавала новородените за 10 хиляди евро.
Сред задържаните има един нотариус, който е узаконявал осиновяването.
Гръцката полиция наскоро е възпрепятствала опит за продажбата на поне едно новородено бебе в град Трикала, Северна Гърция, предаде Greek reporter.
Двама гръцки полицаи под прикритие са арестували българка, която е била готова да продаде бебето си за 8000 евро.
Според местни медии полицаите са се свързали с българката чрез нотариус и педиатър. Срещата и арестът са извършени в клиниката в Трикала. Един лекар, който е съпричастен към престъплението, също е задържан. Нотариусът пък е подложен на разпит, за да се изясни до каква степен е участвал в престъплението.
В България и Испания са арестувани най-много хора в рамките на операцията срещу организираната престъпност, която бе координирана от Европол и при която бяха арестувани над 1000 души в цяла Европа, предаде AFP.
В Испания са задържани 250 души, а в България - около 200 души. Началникът на италианската полиция заяви, че по време на операцията са установени „невралгичните центрове" на организираната престъпност, като според него те се намират предимно по Средиземноморието и на Балканите.
Координираната от Европол операция „Архимед" е била насочена срещу девет сектора на организираната престъпност, сред които са трафикът на хора, трафикът на хероин и кокаин, кибер престъпността, нелегалната имиграция и фалшифицирането.
Благодарение на операцията от трафика на хора са били спасени около 200 потенциални жертви, от които 30 румънски деца. Повечето от жертвите са хора от Източна Европа, които са били склонявани към проституция, принудителен труд и просия в Западна и Централна Европа