Франция се готви за пълна блокада. На 17 ноември така наречените "жълти жилетки" планират национален протест. Надяват са да накарат правителството да намали цените на бензина и дизела.

През 2014-та движението "червените шапки" принуди френското правителство да се откаже от плана си за еко-данък. Сега подобно на това движение в социалните мрежи се сформира нова група - "жълтите жилетки", кръстена на жилетките, които френските мотористи са принудени по закон да носят.

"Омръзна ни да плащаме всякакви данъци и такси за горивото…. Ужасно е….", казва шофьор.

Бюджетът за 2019-та предвижда повишение на данъка за дизел с 6 процента и половина на литър, а за петрол с почти 3%. Повишението цели да намали замърсяването като окуражи французите да купуват екологично по-ефективни автомобили.

През уикенда мотористите излязоха по улиците и предизвикаха задръствания - акцията беше подготовка за националния протест на 17-ти ноември

"Искаме разбира се бензинът да поевтинее и да стане съизмерим с покупателната способност на французите…. Много хора ще са доволни да падне правителството…. Не, исканията ни не са политически”, казва организаторът на протеста Александър Компер.

Президентът  Макрон е непоклатим. В интервю за френски медии той заяви, че предпочита да наложи данъци върху горивата, отколкото данъци за работещите. През последната година дизелът във Франция поскъпна с 23%, а петролът с 15 на сто.