Производството на кокаин в Колумбия продължава да расте драстично, въпреки усилията на правителството да ограничи нелегалния пазар, сочи нов доклад на ООН.

Вместо да се забавя, пазарът на кокаин в южноамериканската държава процъфтява и достига рекордно ниво през миналата година, информира Ройтерс, позовавайки се на ООН.

През 2017 г. над 1.71 млн. декара земя в Колумбия са били засети с растението кока, чиито листа се използват за производството на кокаин. Това представлява увеличение от 17% спрямо предходната година.

Според същия доклад, през миналата година в страната се е отглеждала достатъчно кока за производството на 1 520 тона кокаин, или с 31% повече, в сравнение с 2016 г.

Колумбия остава водещият производител на кокаин в света, като по-голяма част от наркотика се транспортира до САЩ. Като част от сключена през 2016 г. сделка между правителството и бунтовнически групи в страната, колумбийските власти трябва да помогнат на фермерите да преминат от отглеждането на кока към законни алтернативи, като какао (използвано при производството на шоколад) и кафе, според The Guardian.

Някои фермери обаче се оплакват, че военните насилствено унищожават реколтата им, още преди да са преминали към новото производство.

В същото време производството на кокаин продължава да процъфтява. В доклада се казва, че "потенциалното производство на кокаин е на стойност 2.7 млрд. долара на местния пазар,” предупреждавайки, че тези приходи "биха могли да навредят на усилията за изграждане на мира, да отслабят законността, да подсилят въоръжените групировки и да намалят легитимността на демократичните институции чрез корупция и незаконни финансови потоци.”

Иван Дуке, който встъпи в длъжност като президент на Колумбия през август, предложи възобновяването на програмата за въздушно пръскане, при която се използват препарати на база Глифозат за убиването на растенията, според Ройтерс.

Програмата обаче беше спряна при бившия президент Хуан Мануел Сантос през 2015 г., след като Световната здравна организация предупреди, че химикалите може да причинят рак.

През юни Сантос одобри използването на ниско летящи дронове, които да използват хербициди, като част от борбата срещу кокаина. Конституционният съд обаче се противопостави, заявявайки, че са необходими проучвания и строги регулации, ако карциногенните материали бъдат използвани отново.

След публикуването на новия доклад Дуке обеща, че Колумбия ще приложи нова стратегия в борбата с незаконната търговия с наркотици.

“Целта ни в следващите четири години е да постигнем конкретни резултати, така че да можем да изкореним най-малко 70% от това, което имаме днес,” заяви той пред журналисти.