Колко са жертвите на коронавируса в Иран? Никой не знае истината. Експерт прогнозира, че до броени дни ще са се заразили около 3 милиона жители на Техеран. При смъртност от 2% това означава между 50 000 и 70 000 жертви, разказва "Дойче веле", цитирана от dnevnik.bg.

"По неизвестни за нас причини европейските държави въведоха ограничения за полетите на Iran Air", заяви говорител на Службата за гражданско въздухоплаване. Затова иранската държавна авиокомпания е решила да прекрати всичките си полети до Европа. Авиокомпанията водела преговори, за да отмени възможно най-бързо ограниченията, добави говорителят.

Какво става в Иран?

При това сезонът на масовите пътувания в Иран вече беше открит. Най-предпочитаното време за пътувания започва малко преди началото на пролетта - в средата на март. Особено жителите на столицата Техеран използват двуседмичната отпуска в началото на пролетта за пътешествия. В този период е най-важният ирански празник - иранската Нова година, която се отбелязва на 20 март. Само че до тази дата 30 до 40% от жителите на Техеран сигурно вече ще са се заразили с новия коронавирус, прогнозира Масуд Мардани, ръководител на националния Изследователски център за инфекциозни болести. За град като Техеран, който по официални данни има 8.9 млн. жители, това означава, че 2.5 до 3.5 млн. души вероятно ще се разболеят от коронавируса. А като имаме предвид, че нивото на смъртност е около 2%, само в столицата Техеран навярно ще починат 50 хил. до 70 хил. души. Ден след като изказа това свое предположение, Мардани незнайно защо даде на заден ход - нямал предвид само периода до началото на пролетта и не ставало дума само за Техеран.

Държавните медии в страната преливат от интервюта с всевъзможни експерти, чиито твърдения често се оказват напълно противоположни. И тъй като религиозните и политическите водачи на страната призоваха институциите да разпространяват "добри новини", официалните данни често влизат в противоречие с информациите, които по случайност се добират до медиите.

Така например в неделя бе съобщено, че общият брой на жертвите до момента е достигнал 194 души. В същото съобщение се казваше още, че на територията на цялата страна са били регистрирани общо 6566 потвърдени случаи на зараза. В същия ден обаче изказване направи и Мохамад Хусеин Горбани, пълномощник по здравните въпроси на провинция Гилан, която се намира северозападно от Техеран. Според Горбани само в тази провинция жертвите са вече 200. Малко по-късно въпросното изявление беше свалено от интернет, а Горбани беше интервюиран от осведомителната агенция Farsnews, която е близка до хардлайнерите в иранското управление. Пред агенцията Горбани коригира предишното си изказване - ставало дума за хора, които през последните 16 дни били починали от различни заболявания на дихателните пътища, а не от коронавируса. От Farsnews обаче не го попитаха как така в тази провинция внезапно се е стигнало до толкова много смъртни случи в резултат от възпаления на дихателните пътища.

Заради рязкото увеличение на случаите на заразени с коронавируса в много от градовете на провинция Гилан от 4 март насам бе обявена максимална степен на тревога, в резултат от което бяха блокирани пътните артерии от южна посока. Град Гом обаче, обявен от германския институт "Роберт Кох" за особено рисков район, не бе поставен под карантина.

Политици сред жертвите

Междувременно стана известно, че сред починалите от коронавируса има и високопоставени политици като депутатката Фатемер Рахбар и Мохамад Мирмохамади, съветник на аятолах Хаменей. Говори се, че сред жертвите е и един бивш ирански посланик в Сирия. Редица други политици и функционери се намират под карантина.

От вируса почина и Хамад Джалали Кашани, активист в "Туитър" и автор на документални филми, който преди парламентарните избори твърдеше, че епидемията от коронавируса била измислица, разпространена с цел да се уплашат избирателите и да се намали избирателната активност.

Медиите в страната съобщават, че от коронавируса вече са заболели 23-ма ирански депутати. От страх, че вирусът може да се разпространи още повече, през миналата седмица иранският парламент беше разпуснат. Близо 1 милион държавни служители обаче са длъжни да ходят на работа.

Хосейн Салами, ръководител на иранската Революционна гвардия, междувременно се опита да обвини САЩ за разпространението на заразата. "Възможно е да става дума за американско нападение с биологично оръжие", каза Салами и добави: "Но и този път ще победим - ще надвием и вируса. А САЩ нека знаят: ако те са го разпространили, вирусът ще се върне обратно при тях."