Установен е нулевият пациент на пандемията с коронавируса, която започна в края на миналата година от хранителния пазар в китайския град Ухан. Според изтекла информация от документи по раследването това е 57-годишната Вей Гуиксан, която продавала скариди на пазара. Тя е живеела в апартамент под наем на около 500 метра от пазара, пише Уол Стрийт Джърнъл. Жената развила треска на 11 декември. Почувствала умора, но не толкова голяма като в предишни години. Всяка зима страдала от обичайния грип и помислила, че отново се е разболяла от него. Отишла в клиника, в която било пълно с хора. Предписали й хапчета и инжекции.

След това продължила да продава на пазара, но симптомите не изчезнали. Посетила по-голяма болница. Чувствала се зле, нямала никаква сила и енергия. Казали й, че още няколко човека са потърсили помощ с подобни симптоми. Така Вей Гуиксан се оказала една от първите 27 пациенти, диагностицирани с коронавирус. Това се разбира от изявление на Здравната комисия в Ухан от 31 декември 2019 година. 24 от тях са били от града. до онзи момент е нямало данни, че COVID-19 може да се предава от човек на човек. В крайна сметка жената се възстановила от болестта.

Все пак има и други данни, които поставят под съмнение тези твърдения и още повече подсилват мистерията. Вей е първата с положителна проба от хранителния пазар в Ухан, но пред ВВС лекар е споделил информацията, че още на 1 декември 70-годишен пенсионер е проявил симптомите на вируса. А той не бил посещавал пазара. Според писания в местната преса пък мъж е проявил симптоми още на 17 ноември - 7 седмици преди оповестяването на първата положителна проба за коронавирус. Непубликувани данни сочат, че поне 266 човека са били установени като заразени преди 31 декември, когато китайските власти наказаха лекари, разпространили информациите за нов вирус от типа на SARS.