Антитяло, което напълно блокира коронавируса, откриха учени в Калифорния. Базираната в Сан Диего компания Sorrento Therapeutics твърди, че след проведените опити въпросното антитяло с названието STI-1499 има 100-процентова ефективност срещу К-19, като предотвратява навлизането му в здравите клетки на организма, съобщава Fox News. Това е едно от няколкото антитела, планирани за създаването на ефикасен лекарствен коктейл срещу заболяването, поразило цял свят. В съобщение до медиите въпросната лаборатория твърди, че е в състояние да произвежда 200 000 дози месечно от антитялото. По този начин новият лек би могъл да бъде наличен далеч преди изработването на ваксина.

Искаме да подчертаем, че има лекарство, има решение на проблема, което е 100-процентово. С антитялото в организма не ви трябва социална дистанция и можете спокойно и без страх да се отворите към обществото, заявяват от Sorrento Therapeutics. Има обаче едно "ако". Колкото и да е обещаващ ефекта на STI-1499 върху вируса, той е постигнат в лабораторни условия чрез опити с човешки клетки. Антитялото не е тествано върху хора, не се знае как ще се държи вътре в организма и дали няма да даде странични ефекти.

В лабораторните опити експертите са установили, че STI-1499 пречи на вируса да прониква в клетките, а когато това не се случи - той умира. К-19 може да се размножава само ако влезе в клетката и ако това не стане - умира и бива изхвърлен от организма. В дните след ицбухването на пандемията лабораторията е изследвала много антитела за потенциално противодействие на коронавируса. Няколко от тях са показали надежни резултати, като безспорният лидер е STI-1499. Той се очаква да бъде и основната съставка на лекарствения коктейл. Останалите антитела би трябвало да осигуряват по-надеждни действия в случай на мутация на вируса. Все още не е обявена дата за начало на изпитанията върху хора.